Sök i den här bloggen

lördag 21 juli 2012

Gothia Cup - Dag 5 - Kämpaglöd och Bronsmedalj

Så är det då äntligen dags att förflytta sig från Göteborgs utkanter in till Heden och hjärtat av Gothia Cup. Strax efter lunch är det kvartsfinalsdags (B) för kämpatjejerna från Alingsås. Efter beskedet under gårdagen att vår 99-tjej Siri fått både halsont och feber har vår tennistjej Vilma Berglund blixtinkallats som reserv. Att få in lite energi i gruppen och en extra avbytare är något vi känner behövs rejält, inte minst efter gårdagens tunga matchande.

Våra kvartsfinalsmotståndare PACES är ett intressant lag från Palestina som består av de duktigaste tjejerna i regionen som fått möjligheten att åka till Sverige och delta i Gothia. Snacka om att det är taggade motståndare som åkt halva jorden runt för att vara med och kämpa! Matchen kör igång "som vanligt", Holmalund trampar på framåt och försöker såga sig igenom motståndarnas försvar. Mittfältet är inga större problem att komma förbi, men det känns som Palestinskorna ställer upp i något slags 3-2-1 formation där backlinjen är så gott som orubblig och rensar undan målchans efter målchans. Deras målvakt drar iväg långa, välriktade utsparkar som man nog kan förstå att en och annan motståndarmålvakt missbedömt, men inte vår Moa i målet, hon är säkerheten själv och plockar ner allt som kommer i närheten. Sen händer det, ett missförstånd mellan vår målis och en back lämnar Paces lilla anfallare helt ren och med klinisk precision placerar hon bollen i vårt mål, aaaargh.... Vi känner vi måste öka pressen och som vi tidigare råkat ut för kommer då istället en omvänd reaktion när ett av våra anfall avbryts på mittfältet och plötsligt har Paces snirklat sig fram till 2-0, vad händer!?!?

Nu känns det tufft, men vi har ju sett andra lag (som i vår senaste match) vända underläge och vi fortsätter köra hårt framåt och till slut får äntligen Emelie avkastning för allt sitt jobb och med ett distinkt skott ser hon till att Holmen reducerar till 1-2. Nu känns det som en extra energiladdning och en liten stund senare är det vår extrainsatta Vilma som lägger ett underbart skott från vänsterkanten rakt in i motståndarnas mål och helt plötsligt så har Holmen hämtat upp ett 2-0-underläge och nu kör vi för vinst. I de allra sista matchminuterna trycker vi på för ett mål till och helt plötsligt tappar en av Paces backar huvudet helt och plockar ner ett inlägg med händerna, inget snack... straff! Då gör Paces duktiga målvakt inte bara en räddning utan räddar dessutom returen och sen blåser domaren av matchen. Straffavgörande IGEN, ouch...

Straffskyttet körs igång av Holmen
  • 3-2, Vilma tvekar inte att inleda...
  • 3-3, Paces skarpskjutare #9 gör inga misstag
  • 3-3, Miss från Holmen, nagelbitare
  • 3-4, Paces gör inga misstag
  • 4-4, Cornelia kör en repris på gårdagens kyliga avslutning
  • 4-4, miss av Paces, nu har vi chansen
  • 5-4, Målis Moa stressas att skjuta utanför, men domaren blåser om då Paces målis inte stod riktigt på linjen. I andra försöker är det kliniskt, nu leder vi igen
  • 5-5, Paces utjämnar, hur länge ska detta pågå egentligen...
  • 6-5, Emelie gör inget misstag, kom igen nu...
  • 6-5, Paces olyckliga straffskytt skjuter rakt på Emelie och jublet stiger, Holmen är i semifinal i Gothia!
Vilken urladdning, i publiken står dessutom mååånga fans till Holmen (och även en och annan gammal motståndare). Riktigt skönt att visa att lilla Alingsås minsann har superduktiga fotbollstjejer! I publiken hittar vi dessutom en liten räddande ängel, Madeleine Mårtensson från Holmens F01:or som är där och stöttar dubbelnollorna tillsammans med sina föräldrar. Med tanke på vårt skadeläge så kommer frågan "skulle du kunna hoppa in ikväll och köra semifinal med dubbelnollorna i Gothia Cup!?" Ingen tvekan hos den tjejen, bara hem och hämta fotbollsgrejer och pass, tack Madde, du hjälpte oss riktigt bra sen!!! Efter en riktig brakmiddag på La Vacca med vår sponsor Polarn o Pyret (Allum) så laddar vi upp batterierna på gräsmattan utanför Polishuset (Heden är häftigt, men uppvärmningsplats är det ont om). 

I samlad trupp marscherar vi sedan ner till Heden 5 för att spela semifinal mot Stockholmslaget Bele Barkarby FF (de oranga tjejerna vi faktiskt satt och bytte om bredvid inför kvartsfinalen)! Redan vid uppvärmningen ser vi att det finns rejält med teknik hos de oranga tjejerna och vårt starkaste vapen är ju att mala ner och inte ge utrymme för att bygga upp passningsspel, perfekt! Första halvlek kör igång i ett rasande tempo där Holmen kör hårt framåt för att få in det där viktiga ledningsmålet och BB samlar ihop och försöker bygga upp sina egna anfall... Inget av lagen lyckas fullt ut även om det är målchanser åt bägge håll så slutar halvleken oavgjort.

I andra halvlek märker vi dock att allt matchande i veckan börjar ta ut sin rätt. De där ack så viktiga sista satsningarna fullt ut uteblir och BB matar sig allt mer in i matchen. När 1-0 kommer beror det till stor del på att BB's duktiga #27 fortfarande har ork i benen att ta de där viktiga löpningarna utan boll och att vi inte riktigt orkar följa med hela vägen som vi brukar. Holmen fortsätter ändå på samma linje och pressar och pressar, men kommer inte riktigt till något rent avslut. Bästa chansen kanske är en frispark runt mitten av andra halvlek strax utanför BB's straffområde (en kvittering där och matchen är helt öppen igen), men deras duktiga backar rensar undan innan någon hinner sätta huvudet till. 2-0 kommer med fem minuter kvar när deras #15 till slut får utdelning på sitt målfiskande vid vårt straffområde och även om vi (tyvärr) sett andra lag hämta upp liknande underlägen så känns det inte riktigt som orken finns kvar nu. Domaren blåser av och det är bara att gratulera Bele Barkarby FF som är ett riktigt duktigt lag och med tanke på att de sedan även vinner finalen så gratulerar vi dubbelt upp!!

Så är då en underbar, spännande och riktigt, riktigt tuff fotbollsvecka slut. Som vi tidigare har sagt till tjejerna så är antagligen hälften av lagen i Gothia Cup minst dubbelt så bra som våra vanliga seriemotståndare och alla Holmentjejer har gjort en grym turnering!! Vi har lärt oss riktigt mycket att ta med oss till höstens spel och nu väntar två sköna slappeveckor innan det är dags att dra igång fotbollen igen. Vi vinner faktiskt en delad bronsmedalj (även om det är B-slutspel) i världens största fotbollsturnering!! Underbart tjejer!!!

STORT TACK till alla duktiga tjejer i laget, alla föräldrar som låtit oss låna era härliga töser och ni som varit med på matcherna och stöttat/peppat laget hela vägen! Lite extra tack förstås till Målis-Moa som tillfälligt lät sig bli en Holmentjej (vi ses i serien i höst!), Vilma (mellan tennisturneringarna) och självklart Madeleine från F01 (grym semifinal) som hade möjlighet att hoppa in när vi fått återbud från vår ordinarie målis, Linnea skadad och Siri sjuk under cupen. Ni är alla det som gör Holmalunds IF till ett riktigt härligt lag på alla punkter!!!
PS: Vi kan inte direkt påstå att det var planerat, men när vi kikar på hur det gått i Gothia för våra lokala konkurrenter så kan vi lugnt påstå att det nog var betydligt roligare att få spela fler matcher varav de två sista på Heden, istället för tre i gruppspelet och sen hejdå direkt i första slutspelsmatchen ute i någon obskyr förort till Göteborg... Vi har lite att jobba på för att komma ikapp vissa Stockholmsklubbar men det kommer, kanske redan nästa år!
Polarn & Pyrent i Allum stödjer Holmalunds F99/00
Cupsponsor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul om du har tid att skriva en rad när du besökt vår blogg. Tänk bara på att bloggen riktar sig till läsare i alla åldrar!

Holmalunds IF F99/00 - Sponsorer 2014

Sponsorer för Holmalunds  IF F99/00