fredag 30 november 2012

Miraklet i Landvetter, vi rundar av Novemberserien

Det kanske inte var en lysande stjärna över himlen som idag ledde oss till Landvetters nyanlagda konstgräsplan, men att vi närmar oss juletider är det definitivt ingen tvekan om. Dags för sista matchen i årets novemberserie och första mötet med Landvetters duktiga dubbelnollor...

Låt oss först konstatera, det är inte optimalt att spela fotboll utomhus när det är 4-5 minusgrader, lägger man dessutom till en fredagskväll när vi fått stressa ihjäl oss för att hinna ner från Alingsås så har ni förutsättningarna lite klara för er. När vi anländer till Landvetter IP ca 15-20 minuter innan matchen ska dra igång så märker man att tjejerna verkligen lärt sig att "lager på lager" håller kylan borta för det är linnen, underställ, kortärmad tröja, overallströja och vit matchtröja som pryder våra små Michelingubbar. Landvetters tjejer däremot kör en mer normal klädstil vilket vi snart märker ger betydligt bättre rörlighet :)

Matchen kör igång och Landvetter är ruskigt snabbt på bollen och det känns som vi kommer någon meter fel i varje närkamp. Våra röda motståndare kommer i vågor med flera anfallare framåt, spelar riktigt snyggt och löper framför allt helt rätt varje gång och vi kommer helt enkelt inte loss från vår planhalva. Första målet i matchen görs på en riktigt fin friställning där en Landvettertjej springer i luckan i precis rätt ögonblick, blir ensam med målvakten och 1-0 sitter som ett frimärke på årets julkort. Matchbilden håller i sig och även om vi relativt snabbt lyckas reducera genom ett stenhårt skott av Lisa, så känns det ändå inte som vanligt, att vi lyckas hålla uppe pressen. Istället för att vi knaprar oss in i matchen mer och mer så är det istället LIF som får in även nästa mål och som klementinen i ris a la Malta så trycker dom även in 3-1 en minut innan halvtidsvila och det känns som om bollen inte studsar vår väg en enda meter i denna midvinterkalla match. I rättvisans namn så har Landvetter även ett flertal riktigt bra målchanser och är det inte en snedträff ifrån mål så är det ofta en hårt kämpande Klara som rent fysiskt rensar undan bollen precis innan nån klipper in den... Paus då och det hade inte varit fel med ett varmt omklädningsrum att hoppa in i...

I andra halvlek drar Elenora på sig målvaktshandskarna och byter plats med Emelie som kommer ut med full energi. Efter ett peptalk á la Barca on speed så är det ett laddat Holmen som kommer in. Nu trycker vi på betydligt tidigare och hela laget börjar fullfölja löpningarna på ett helt annat sätt. På kanterna springer Vera och Lovisa som galningar och stressar Landvetters backar som nu börjar göra dom där små misstagen som släpper in oss mer och mer i matchen. Efter ett underbart samarbete mellan Lisa och Emelie så är det till slut den senare som reducerar till 2-3 och nu känner vi att vi börjar få kontakt. Kallduschen som sen kommer när Landvetter ökar på inte bara en, utan två gånger efter motlägg som studsar deras väg är brutal. Plötsligt så leder dom med 5-2 och det är mindre än tio minuter kvar att spela.

Då tänds den där lysande adventsstjärnan som vi alla väntat på och vår idag lite väl långa startsträcka spruttar igång hela maskineriet. Lisa får en fin boll från mittfältet, tittar upp utan att ha någon att passa och  dribblar sig istället igenom 4-5 motståndare och trycker in 3-5. 4-5 kommer i exakt samma matchminut när Landvetter inte ens hunnit upp på vår planhalva ordentligt och det är samma doja som nitar till där. Nu är den röda maskinen (idag isigt vitklädda) i full gång och plötsligt börjar stressen synas hos våra motståndare. Lisa blir hårt nedtacklad och domaren blåser frispark i bra läge framför LIF's mål. Lisa tar själv frisparken och ett ruggigt hårt skott styrs snyggt in i mål av Cornelia som håller sig väl framme. VI ÄR IKAPP!!

Nu är det 3-4 minuter kvar av matchen och Holmen som jagar på för vinst! Landvetter blir mer och mer frustrerade. Än en gång blir Lisa bryskt nedtacklad och vi får ännu en odiskutabel frispark i bra läge. Denna gång ställer både Lisa och Emelie upp sig och det är verkligen välförtjänt när Emelie får till en riktig julklapp till oss alla, lyfter bollen över både försvarsmur och målvakt, 6-5 och vi är i ledning för första gången på hela matchen. Vrålet som hörs över Landvetter IP ger nog alla i närheten en hum om hur skön denna stänkare var för oss alla och antagligen förstår nog flera Landvetterbor hur Tyskland kände sig i den där matchen mot Sverige där dom tappade en 4-0-ledning! Sista minuterna är det en fruktansvärd press mot Holmens mål och i stort sett hela vårt lag är nere och försvarar vår ledning med näbbar och klor. När domaren till sist blåser av matchen så har vi vunnit mot ännu ett  duktigt Göteborgslag och visat att det inte skulle vara ett helt fel beslut att låta oss spela i Göteborgsserien.

Matchens kanon idag blir lite av en favorit i repris från förra matchen, vi kan helt enkelt inte bestämma oss och väljer därför tre tjejer som på olika sätt hjälpte hela laget att vinna idag. Först ut är Klara Ekström som verkligen visade sin fysik och tuffhet när hon både sprang ikapp Landvetters anfallare, störde och bröt över hela backlinjen och antagligen räddade oss från fler insläppta mål i första halvlek. Den andra tjejen är Lisa Johansson vars underbara dribblingar och blytunga skott både inledde vårt målskytte och såg till att öka på detta flera gånger om! Matchkanon nummer tre är Emelie Nyberg Haliti som i andra halvlek tryckte in den där smällkaramellen som saknades i julgranen och såg till att hela laget fick extra energi som till slut gjorde att vi stod där som segrare efter 60 spelade minuter. Slutligen, ett stort tack till hela laget som idag visade att det spelar ingen roll om man ligger under, det spelar ingen roll om motståndarna har flytet på sin sida, det som verkligen gäller på slutet är att HOLMALUNDS HÄRLIGA TJEJER ALDRIG; ALDRIG, ALDRIG VIKER NER SIG!