lördag 17 november 2012

Holmen växlar upp i novemberserien

Ganska sköna avbytarbås i Lindome, nästa steg kanske är lite infravärme :)
I årets andra match i Novemberserien är det Lindome GIF som vi skall mäta våra krafter mot. Lindome har vi aldrig mött innan, men sett till deras resultat från året är det ett duktigt motstånd som väntar. Lindome har precis som alla andra Göteborgslag deltagit i Sanktan under året och där spelat 9 manna fotboll ett helt år (om än på lite mindre planer). Resultatmässigt har de blandat och gett som de flesta lagen gör i Göteborg, ena veckan vinner de andra förlorar de eller spelar oavgjort (generellt är lagen väldigt jämna i Göteborg). Lindome, Zenith, Sävedalen, och allt vad de heter är alla ungefär lika duktiga så det är formen på matchdagen som avgör. Lindome har exempelvis ett par oavgjorda matcher mot Zenith i år och gick faktiskt till A-slutspel i Gothia och kom 3 i Ulvacupen (som storleksmässigt är som Öbollen Cup) så att det kommer bli jämt det vet vi. I Novemberserien så är syftet främst att alla våra 00-tjejer skall lära sig spelet på stor plan och bli trygga i sina positioner. Det ger också oss tränare chansen att prova spelare i lite olika positioner för att se vad som ger bäst resultat. Idag fokuserar vi på att bygga en säker centrallinje från målvakt, mittback, två innermittfältare och en topp. Vi alternerar Lisa, Frida, Helin, Elenora, Emelie och Moa i dessa roller. Resten fokuserar på att hitta sina positioner i kantspelet med ytterbackar som lyfter laget och som kan följa med i anfallsspelet och yttrar som håller spelbredd och kommer till inlägg.

Det börjar lite trevande med Lindome som tar kommandot från start. Vi hamnar lite i knäet på Emelie i mål, våra innermittfältare sjunker väldigt långt ner och därmed blir spelavståndet mellan våra lagdelar lite stort. Efterhand börjar vi jämna ut spelet och vi roterar lite på våra platser. Lisa och Helin byter plats då vi märker att Helin ändå tar så mycket ansvar i försvarsspelet och Lisa blir offensiv spets på mittfältet istället vilket gör att Elenora får mer understöd framåt. Det blir sakta bättre och bättre och vi hotar med skott från Lisa utanför straffområdet vid ett par tillfällen (ett av dessa slinker in och vi har ytterligare ett i stolpen). Halvleken slutar 1-0 till oss vilket kanske inte är helt rättvist, oavgjort hade nog bättre speglat matchbilden.

Till andra halvlek skiftar vi i målet då Elenora vill köra målvakt för att Emelie skall få komma ut på plan istället. Vi gör ett rakt byte så Elenora går in i mål och Emelie kör som topp. Bytet blir en injektion och Emelie fortsätter att samarbeta med Lisa framåt lika bra som Elenora gjort mot slutet av första halvlek. I andra halvlek ligger vi helt rätt i positionerna hela tiden. Helin styr backlinjen som en general längst bak och fyller på framåt emellanåt  Emelie oroar och spelar riktigt bra framåt vilket skapar ytor för lagkompisar och chanser till henne själv. Lisa gör ytterligare två mål i andra halvlek och Emelie har ytterligare någon i stolpen plus ett riktigt klassavslut när hon försöker sig på en lobb över en utrusande målvakt. Det är verkligen kul att se er i andra halvlek. Något vi skall tänka på i kommande spel är just platsbytena. Vi ser gärna att man som mittback eller ytterback stöter framåt i matcherna och då skall mittfältarna vara så smarta så att de säkrar hemåt när det behövs då får vi ett spelande lag där alla får chansen att gå framåt.

#07. Emelie Nyberg Haliti - Anfall/MålvaktMatchens kanon. Egentligen svårt att plocka ut, många gör ett bra jobb i sina positioner idag. Helin är till exempel fantastisk där bak, Lisa gör hat-trick men den spelare som vi tycker skapar många alternativ för oss, verkligen rör runt i grytan, passar bollen, tar ny position med mera är Emelie Nyberg-Haliti. Med hennes spel i andra halvlek öppnar vi upp Lindomes försvar riktigt bra. Även en eloge till Elenora Aliu som gör det riktigt bra i mål (vi skall träna lite till där så har vi ytterligare ett säkert alternativ i målet).