lördag 16 mars 2013

En träningsmatch där vi testar vilt på positionerna

Det blev då ändå solsken uppe i Vänersborg och en inledning på lite varmare matcher för tjejerna. Denna match har ju kantats av sjukdomar och skador till höger och vänster och det var med en suck av lättnad vi åtminstone kunde ha fyra avbytare med oss upp till Vänersborg idag även om det i slutändan visade sig att alla inte riktigt var så kurerade som sagts.

Efter en titt på vår lag idag kan vi konstatera att 11/15 tjejer inte spelat 11-manna i år (några inte alls) så verkligen kul att vi lyckats få med hela laget i startgroparna inför kommande säsong. Uppställningen för dagen var 4-4-2, eller försök till det i alla fall för det är inte enkelt att hålla sina positioner när man är van vid 9-manna eller kanske till och med 7-mannaspel. Vi bestämde att avbytarna skulle få rulla runt på olika positioner, lite för att så många som möjligt skulle få känna på lite mer vart man trivs mer eller mindre.

Matchen i sig är kanske inte något vi tar med oss i historieböckerna, en ganska grötig historia där vi efter hand börjar komma in mer i position- och passningsspel. Vänersborgs FK känns lite mer vana vid den stora planen och ligger som vanligt på hårt framåt. I 17:e minuten blir en VFK-tjej lite bryskt behandlad i vårt straffområde och egentligen en sån där 50/50-chans där domaren idag väljer att ge VFK straff som dom förvaltar väl. En liten stund senare får VFK en hörna som lyfts in direkt i mål under ribban, snyggt och ännu en läxa för oss inför elvamannaspel. Sista delen av första halvlek får Holmen igång ett bättre passningsspel, använder kanterna mer och det känns som att den viktigaste detaljen vi måste jobba med är positionsspel och riktigt hårda passningar. Mot slutet av halvleken får vi en frispark i bra läge utanför VFK's mål, men bollen går strax utanför och halvleken slutar 0-2 för vår del.

I andra halvlek har tjejerna fått återhämta sig lite, vi har medvind i och med sidbytet och rullar igång med ett riktigt snyggt passningsspel. Det märks ändå att vi inte har renodlade anfallare längst fram för positionerna stämmer inte alltid helt hundra och ibland lyser det defensiva igenom när man kanske för en gångs skulle vill uppmuntra lite egoism längst fram :) Holmens tryck bedarrar efter sådär 10 minuter och VFK får än en gång ta tag i taktpinnen. 3-0 kommer på en snygg genomskärare där våra backar är felvända och en framrusande anfallare får allt för mycket yta att springa på, ett mål från skolboken kan man säga.

Nu börjar våra tjejer bli allt tröttare, den där sista löpningen lyser ofta med sin frånvaro och en lyckad passning följs inte upp av en ny löpning i luckan. Här lyfter vi gärna fram två tjejer idag som verkligen tog sina positioner på största allvar. Jonna och Lovisa på yttern slet som djur och sprang väldigt mycket utan boll för att öppna upp VFK's försvar. En positiv överraskning till var när Mayah sista fjärdedelen av matchen fick byta sin backposition till anfall och visade nya talanger längst fram! Matchen slutar 4-0 till VFK med ett mål som i vanliga fall hade rensats undan, men här märkte man att det var trötta ben och stor plan kombinerat med tjejer som precis kommit tillbaka från sjukbädden. Inte något vi planerar som matchförberedelse framåt direkt :)

Sammanfattat från idag har nu samtliga i laget fått testa elvamanna, vi har rullat runt och testat nya positioner och precis som vi sa innan matchen spelar egentligen resultatet här ingen som helst roll. Det viktiga är att vi fått med oss en erfarenhet kring vad vi är bra på och vad vi måste öva mer på innan serien kör igång. Det är exakt det resultat som vi önskade innan match! Tack alla som var med, denna (till slut) soliga dag i Vänersborg!