söndag 27 juli 2014

Dana Cup 2014 - Holmen bland de bästa igen

Samlat Holmengäng efter inledande vinstmatch i gruppen av Dana Cup G15 -2014
Så var det då dags för Dana Cup igen, sommarcupen vi besökte förra året och gillade så mycket att vi beslutat komma tillbaka även i år. Förra året var vi här med två lag, men i år var vi ett samlat gäng i G15-klassen. En liten tillbakablick då såhär efter en dryg veckas svettiga äventyr :)

Tisdag 22 juli
Om måndagen var en "komma på plats dag" blir det direkt på tisdag en riktigt tuff utmaning...

Holmalunds IF - Eik IF Tønsberg, 2-1
Vi inleder cupspelet med ett återbesök till samma plan vi inledde cupen förra året. Liksom då är det ett norskt lag på andra sidan och samlade tjejer som är lite spända att se vad detta gäng kan göra. Visserligen är det varmt, men Holmen kör igång i ett rejält högt tempo och Eiktjejerna faller ner och försvarar tätt. Om det är premiärnerver eller annat, men i halvlek står det fortfarande 0-0. Det tar faktiskt 10 minuter in i andra halvlek innan vi lyckas få utdelning när Siri skarvar ett uppspel till Molly som trycker in vårt premiärmål, välförtjänt! HIF-tjejerna fortsätter pressa, men tio minuter senare förvånas alla (inklusive Eik) av en väldigt onödig kvittering som vi borde kunnat undvika. Holmen pressar på ännu mer och har total kontroll över spelet förutom den där lilla detaljen att få in bollen i mål. I allra sista matchminuten är det ändå Bea som genom ett stenhårt distansskott från 30 meter får in ett extremt välförtjänt 2-1 och vi har inlett cupen på allra bästa sätt!

Holmalunds IF - KIL-Hemne FB, 6-0
Om morgonmatchen var resultatmässigt tight så blir eftermiddagsmatchen i centrala Hjörring en betydligt målrikare historia med fullt av åskådare runt planen. Än en gång ligger vi på direkt från start och denna gång tar det bara tre minuter innan bollen går från Emilia i backlinjen till Johanna på mitten och direkt vidare till Molly som drar förbi försvaret och stänker in vårt inledande mål. Två minuter senare kommer samma tjej igen i mitten, men denna gång lägger hon bollen mellan mitt och ytterback så en framrusande Cornelia på högerkanten bara tar två-tre steg med bollen och klipper in 2-0, perfekt matchinledning! Minuten senare lyckas vi än en gång sno bollen direkt på avspark och efter lite dribblingar på mittfältet går bollen denna gång ut på vänsterkanten där Siri lägger en passning snett bakåt och än en gång är Molly där som placerar in sitt andra mål för matchen! Resten av halvleken ligger hela KIL-laget på försvar och vi har visserligen totalt bollinnehav men lyckas inte få in fler mål innan halvlek. Andra halvlek inleds ännu bättre än första då vi direkt på avspark får fram bollen centralt och Bea förlänger till en framrusande Molly som får lägga in cupens första hat-trick! Några minuter senare är samma tjej sugen på att göra fler mål, träffar ribban och på returen är Moa påpassligt framme och direkt på underbar volley lyfter hon in vårt 5:e mål! Det blir faktiskt ett mål till och ännu en ny målskytt som presenterar sig när Lisa lägger en passning till Johanna som tar sig förbi 1-2 motståndare och till sist lyfter in 6-0 över en förtvivlad målvakt. Drömstart på turneringen och vi det skall faktiskt visa sig att vi redan här är klara för A-slutspel för andra året.

Onsdag 23 juli

Holmalunds IF - Mathopen IL, 0-1
Efter gårdagens resultat står det klart att både vi och motståndarna står på 6 poäng vardera och det enda som skall avgöras är vem som vinner gruppen, vinst eller oavgjort så är det Holmalund. Efter analys av eventuella slutspelsmotståndare ser vi att det egentligen ser mest fördelaktigt ut för oss att komma tvåa i gruppen och testar därför lite alternativa uppställningar för att ge så många som möjligt mycket speltid när resultatet inte är det mest primära. Än en gång är det Holmen som virvlar på från start och Mathopen är inte riktigt med, men oturen grinar oss i ansiktet när 3-4 klara målchanser inte ger annat än kontringar emot oss. Istället är det dom grönvita norskorna som efter dryga kvarten lyckas komma ner på vår planhalva och på något sätt trycker in det som blir matchens enda mål. I halvlek får tjejerna välja; ska vi gå tillbaka till ordinarie uppställning eller köra vidare som i första? Dom väljer att köra vidare som i första halvlek... Spelmässigt har vi nu kommit upp i över 30 graders värme och kombinerat med ett ganska fult spelande motståndarlag (tex. har vår vänsterback Emma spelat klart för turneringen efter en tråkig hög spark som träffar illa i huvudet) så lyfter inte vårt spel. Matchen slutar 0-1 och Mathopen går vidare till 16-del mot Älvsjö AIK där dom solklart förlorar med 0-3 och försvinner från turneringen...

Vi själva gråter inte allt för mycket över andraplatsen i gruppen utan samlar ihop oss för en härlig kväll ute på underbara Lökkenstranden med mycket sol, bad och skratt. Svalkande dopp är dessutom rejält viktigt när vi haft tjejer som Cornelia som fått värmeslag och verkligen behöver kylas av.

Holmen-girls, klara för A-slutspel igen i Dana Cup
Torsdag 24 juli
Värmen är närmast olidlig och det är helt otroligt att tjejerna ens orkar röra på sig, än värre spela match i 2x30 minuter... Vi inleder dagen med en förmiddagsmatch och som lite omväxling har vi har en Svensk motståndare som glidit in med tre snyggt stripade minibussar, stekigt :)

Holmalunds IF - Stuvsta IF, 1-0 (16-delsfinal)
Dagen innan var vi ledare iväg och spionerade på gruppfinalen i grupp 7 mellan just Stuvsta IF och norska Flaktveit IK. En målsnål 1-1-match där Flaktveit turligt snubblar in 1-0 och Stuvsta verkligen krigar sig fram till en sen kvittering och därmed gruppvinst. Ett riktigt dumt ledarbeslut skall det sen visa sig när Flaktveit istället får en hyfsat enkel cupresa och slutar i semifinal... Stuvstas gruppvinst gör då att dom får möta oss och vi känner väl att det skall vara en överkomlig motståndare, speciellt i denna värmen när dom endast hade två avbytare. Lite förvånade blir vi då när Stockholmskorna dyker upp med inte mindre än 18 ombytta spelare mot oss. Visar sig att dom har gott om påfyllnad från sitt G14-lag som precis åkt ur Dana. Matchen inleds "som vanligt" med stark Holmenpress och vi räknar till åtminstone 4-5 Holmenavslut varav 1-2 riktigt heta målchanser inom de första inledande 10 matchminuterna. Tyvärr ger inte vår höga press något resultat utan det blir istället Stuvsta som tar mer och mer kontroll över matchen och börjar rulla boll riktigt fint medans vi mest jagar. Vi kommer inte åt bollen utan blir istället tvingade att fokusera på att rensa undan deras anfall gång på gång. Som tur är verkar våra motståndare sakna en riktigt vass avslutare och förutom ett bortdömt offsidemål har dom faktiskt inte ett enda rent skott på mål på hela matchen, trots spelövertaget. Istället är det Holmen som tio minuter in i andra halvlek gör matchens enda mål när Lisa trycks ner och får frispark i bra läge. Ett ruggigt välplacerat skott glider in i bortre krysset och även om Stuvsta efter detta kommer tillbaka och pressar hårt, så blir det inga fler mål och det är Alingsås stolthet som är vidare till 8-del! Vi passar på att ge en stor eloge till Stuvstatjejerna som både spelar duktigt och även är storsinta och trevliga i förlusten. Ett sportmannamässigt uppträdande som klubben gärna får dela med sig av till den förälder som stod bakom vår avbytarbänk och matchen igenom ropade tråkiga kommentarer!!

Holmalunds IF - Klepp IL, 1-2 (8-delsfinal)
Eftermiddagsmatchen skall komma att genomföras i närmast olidligt 33 graders värme där vi helt enkelt inte får igång vårt spel för fem öre. Om förmiddagsmatchen inleddes i högt tempo kan vi nog säga att denna match mer påminner om en schackmatch där bägge lagen är väl medvetna om att det inte går att lägga allt för mycket energi snabbt. Tyvärr tappar vi positionerna i ett av Klepps första anfall och 0-1 efter fem minuter är en kalldusch som vi absolut inte räknat med. Något vi inte heller räknat med är att så många av våra tjejer lider så illa av hettan att vi nästan rullar på treminutersbyten, något som självklart stör matchrytmen rejält. Nu släpper vi inte till fler målchanser, men lyckas inte heller skapa några direkt farligheter framåt. Klepp är ett lag som spelar mycket likt oss och på något sätt tar vi ut varandra på mittfältet. I andra halvlek har vi dock bestämt oss för att försöka höja tempot och efter tio minuter är det en sprintande Cornelia på vänstern som får in bollen till Lisa som återigen får till en sån där drömträff som bara seglar över målvakten. Det är kvitterat och äntligen får vi jubla i värmen. Känslan är att vi ska fortsätta kämpa på mittfältet och antagligen ta matchen till straffar, men jublet fastnar när Klepp tio minuter senare tillåts komma fram på högerkanten och lyfta bollen över en vilt kämpande Veronika i mål. Vi fortsätter pressa, nu för en kvittering och några minuter senare är det sånär att Cornelia får in denna, men en tuff målis kastar sig fram och fångar både boll och Holmentjej och närmre än så kommer vi inte denna gång. 8-delsfinal är en upprepning från förra året och även om vi såklart siktade högre hade vi nog i denna hetta haft svårt att ta oss förbi ruggigt duktiga EFT International som slår ut Klepp med 4-0 i kvarten och sen tar hem hela G15 efter en radda utklassningssegrar mot bland annat förra årets silvermedaljörer.
Cupveckan avslutas istället med ännu mer bad på Lökken, en heldagsutflykt till Fårup Sommarland och självklart många, långa discobesök för de av våra tjejer som gillar sådant. Sammanfattat har vi än en gång visat att ett lag från Alingsås kan nå långt, även i en internationell cup! Vi ledare är riktigt stolta över er tjejer som verkligen gav allt och stångades vilt i dessa ökenhettamatcher, verkligen något som vi inte är vana vid. En stor eloge till ALLA som gett järnet i denna cup och nu hoppas vi att ni får en skönt välförjänt sommarlov, så ses vi igen på första träningen den 7:e augusti!!